Skip to main content

Een duurzame, groene en emissievrije (binnen)stad in Zuid-Limburg!

By 14 oktober 2020Nieuws

Stadslogistiek Zuid-Limburg is een nieuw initiatief van PostNL en UTS Bernardt, waarbij samen het verschil wordt gemaakt in de binnensteden die alsmaar drukker worden. Het initiatief verbindt ontvangers en verzenders die willen bijdragen aan een beter leefklimaat in de stad.  Het doel is om alle vrachtstromen richting de (binnen)stad emissievrij en duurzaam uit te gaan voeren richting de eindontvanger. Het centraal gelegen Limburgse logistieke bedrijf UTS Bernard zal de hub voor Zuid-Limburg gaan verzorgen. Hiermee zet UTS de weg voort naar duurzame logistiek, mede als partner van programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar. 

Je ziet ze elke ochtend opnieuw weer staan in de binnenstad, de rijen busjes met vaak maar halfvolle ladingen die vracht komen leveren aan alle kantoren, winkels en horeca. Dit moet anders. Bulkvracht die samen komt op de logistieke hub – gevestigd op het terrein van UTS Bernardt in Beek-Elsloo – en vervolgens 100 procent emissievrij wordt geleverd met een efficiënt beladen elektrische vrachtauto richting de binnensteden. Het haalt traffic weg uit de stad, het ontlast de stadskern van te veel onnodig distributieverkeer met vervuilende motoren en je kunt met één auto op maat leveren aan de ontvanger. Volgens David Bernardt, eigenaar van UTS en mede-initiatiefnemer van Stadslogistiek Zuid-Limburg, is het niet een kwestie óf je dit moet gaan uitvoeren, maar wannéér.  

 ,,Elke ochtend als ik vanuit ons kantoor uitkijk op de A2-snelweg, zie ik filevorming richting de stad van rijen bestel- en vrachtauto’s met ronkende dieselmotoren. Toen ik vervolgens sprak met een hotellier in Maastricht, bleek tevens dat alle vracht- en pakketleveranciers voortdurend leveren op piekmomenten, dus als het nooit uitkomt. En dan vaak ook nog eens op een voor de gasten onhandige plek in plaats van efficiënt over de drempel in de opslagruimte. Dit moet beter en duurzamer, dacht ik bij mezelf. Ik ben toen in contact gekomen met PostNL en heb me direct aangesloten als organisatie bij Stadslogistiek om de hub voor Maastricht en omliggende steden te gaan organiseren. Deze dienstverlening zit al in ons DNA én ons distributieterrein aan de A2 heeft een perfecte ligging hiervoor.’’  

Samen met de andere initiatiefnemers binnen Stadslogistiek gaat UTS Bernardt zich met alle logistieke kennis en kunde inzetten voor een slimme en groene distributie richting de binnenstad, waarbij op een zo efficiënt mogelijke wijze wordt geleverd aan de eindontvanger. Het doel is om gezamenlijk met het landelijke initiatief Stadslogistiek en de gemeente te streven naar een 100 procent emissievrije binnenstad in 2025.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van last-mile logistiek? Neem gerust contact met ons op.