Skip to main content

Hotel Derlon gaat samenwerking aan met Stadslogistiek Zuid-Limburg

By 29 april 2021Nieuws

Eind maart koos de gemeenteraad voor de invoering van Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) in Maastricht. Tegelijk met de ondertekening van de Akte van Ambitie ZES Maastricht voegt Hotel Derlon de daad bij het woord en gaat concreet een samenwerking aan met Stadslogistiek Zuid-Limburg voor de belevering van een groot aantal van hun hotelbenodigdheden. “Ik ben graag een aanjager en hoop dat samen met ons vele andere ondernemers in de binnenstad zullen volgen”, zegt Sione Götte van Hotel Derlon.

David Bernardt, eigenaar van UTS Bernardt in Elsloo, en business partner Noël Tijssen zijn de drijvende krachten achter Stadslogistiek Zuid-Limburg. Sinds oktober 2020 is Stadslogistiek Zuid-Limburg de hub voor Maastricht en omliggende steden.

Eerste samenwerking in hotelbranche
UTS Bernardt sloot zich aan bij de landelijke keten Stadslogistiek, waarin PostNL en lokale ondernemers gezamenlijk werken aan het verduurzamen van de logistiek in Nederland. Leveringen aan grote organisaties worden vanuit de logistieke hub op het terrein van UTS Bernardt in Elsloo met een elektrische, dus emissievrije, en efficiënt beladen vrachtauto naar de ontvanger gebracht. Noël Tijssen legt uit. “Na opleidingsinstituten, zorginstellingen en gemeenten zijn we blij dat via de Stadsaanpak Maastricht van Zuid-Limburg Bereikbaar een eerste samenwerking binnen de hotelbranche in Maastricht tot stand is gekomen. Hotel Derlon durft met het vergroenen van hun logistiek een eerste stap te zetten naar een volledige emissievrije binnenstad van Maastricht.”

Laatste kilometers emissievrij
En dat doet Hotel Derlon niet zomaar, laat Sione Götte van Derlon weten: “Het verduurzamen van onze logistieke stromen past bij onze bedrijfsfilosofie. We zoeken continu naar een goede balans tussen duurzaamheid en gastvrijheid naar onze gasten toe. Dat doen we al bij onze inkoop, het verwerken van ons afval, bij onze schoonmaak en energie. Met de samenwerking met Stadslogistiek Zuid-Limburg maken we ook de laatste kilometers van onze non-food leveringen emissievrij. Daarmee doen we nu nog net wat meer dan van ons verwacht wordt. Wat ook een voordeel is bij grote aanbestedingen waar steeds vaker gevraagd wordt naar tal van verduurzamende maatregelen.”

Gebundelde ritten
“Het mes snijdt aan twee kanten,” gaat Noël Tijssen verder: “Samen inventariseren we met welke leveranciers onze klanten van doen hebben en vervolgens brengen we een koppeling tot stand met de leveranciers die zijn aangesloten bij Stadslogistiek Zuid-Limburg. Het gaat dan om leveranciers die grote volumes vervoeren, zoals pallets papier, sanitaire producten, koffie, cartridges etc. Zij leveren een voorraad aan op de hub in Elsloo en wij brengen de gewenste hoeveelheid, op het gewenste tijdstip naar de ontvanger. Gebundeld, met goederen voor andere ontvangers.”

Minder contactmomenten en rust in de straat
Sione Götte beaamt dit: “Onze drukkerij, schoonmaakmiddelenleverancier en technische dienst bleken al via Stadslogistiek Zuid-Limburg ingezet te worden. Een koppeling werd dus snel gelegd. Inmiddels hebben ook de koffieleverancier en wasserij interesse. Wat nog een enorm voordeel is, is het moment van leveren. ’s Morgens voor 11.00 uur is het hier een komen en gaan van bezorgers die dan nog de binnenstad in mogen rijden. Al deze losse leveringen gaan gepaard met de nodige geluidsoverlast voor onze gasten. Door onze logistieke stromen te bundelen, worden meerdere spullen gezamenlijk afgeleverd op het moment dat ons het beste uitkomt. Minder contactmomenten dus én ook meer rust in de straat. Dat is niet alleen goed voor onze gasten maar ook voor onze omwonenden.”

Opslag en op afroep leveren
Sione gaat verder: “Wat ook een voordeel is, is de opslagmogelijkheid bij de hub in Elsloo. Als binnenstadhotel zijn wij klein behuisd, en hebben we nauwelijks opslagmogelijkheden. Drukwerk of schoonmaakartikelen kunnen in grote aantallen opgeslagen worden bij UTS Bernardt en op afroep geleverd worden samen met andere bestellingen.”

Goed voorbeeld doet volgen
Hotel Derlon is nu nog een koploper in het vergroenen van haar logistieke stromen. Gelukkig doet goed voorbeeld volgen en zijn ook andere ondernemers op het Onze Lieve Vrouwenplein én andere hotels in de binnenstad – Hotel Beaumont, The Dutch, Harry’s, Hotel Au Quartier en Hotel Le Virage – al in gesprek met Stadslogistiek Zuid-Limburg. Noël Tijssen: “Samen inventariseren we nu hun vervoersstromen om inzicht te krijgen in de landelijke leveranciers waar wij mee samenwerken.”

Aanjager
Een mooie ontwikkeling, vindt Sione Götte: “Ik ben graag een aanjager en hoop dat samen met ons vele andere ondernemers in de binnenstad zullen volgen. Want, als het voor ons realiseerbaar is, dan is het dat toch ook voor anderen? Over vijf jaar is een emissieloze binnenstad ook in Maastricht een feit. Bovendien gaan we toch allemaal voor het hoogste comfort van onze gasten of klanten? Dus laat je informeren door Stadslogistiek Zuid-Limburg en maak nu al een start met het verduurzamen van je logistieke stromen.”

De samenwerking tussen Hotel Derlon en Stadslogistiek Zuid-Limburg is een voorbeeld van de Stadsaanpak Maastricht van Zuid-Limburg Bereikbaar die erop gericht is partijen bij elkaar te brengen en concrete stappen te zetten naar een emissievrije binnenstad en meer.  “Zero Emissie Stadslogistiek is een proces dat Maastricht toekomstbestendig maakt en onder andere zal bijdragen aan haar belevingskwaliteit’, zegt programmadirecteur Louis Prompers van Zuid-Limburg Bereikbaar.